Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Ruskea kastike

Kastikkeessa
kasleri ruoka ruskea kastike kastike

2 rkl voita tai margariinia

2 rkl vehnä tai maissijauhoja

1 l nestettä (vesi + mausteliemikuutio)

ripaus suolaa

ripaus valkopippurijauhetta

makua ja väriä antavia aineita maun mukaan

Ruskista vehnäjauhot voissa. Anna paahtua, mutta varo pohjaan palamista. Jäähdytä rasva jauhoseosta hetki ja lisää 2/3 nesteestä mielellään kuumana. Sekoita huolellisesti tasaiseksi ja lisää loppu neste vähitellen. Hauduta kastike kypsäksi (noin 30 minuuttia) välillä sekoittaen. Jos rasvaseosta ei ole paahdettu liikaa, kastike on pehmeää ja samettimaista. Ilman kovaa paahtamista eri aineilla voidaan värjätä sekä antaa kastikkeeseen makua. Tähän tarkoitukseen sopivat mm.keitetty kahvi, paahdetut kasvikset ja punaviini. Kaikkia aineita voi käyttää maun mukaan.

Lihan ym. uunissa kypsentämisestä jäävästä liemestä saa hyvän makupohjan, joka kannattaa jäähdyttää ja laittaa yöksi jääkaappiin. Aamulla pinnasta voi kerätä pois kovan rasvan, jolloin jää vahva liemi, jonka voi pakastaa esimerkiksi kertakäyttöisiin jääpalapusseihin. Tällöin kastiketta tehdessä voi ottaa mukaan muutaman makukuution.

Voit tehdä myös vahvan valkosipulivoin. Jähmetä se jääkaapissa ja pakasta, jolloin voit lisätä nokareen vaikkapa kastikkeeseen.

Ruokaohjeet



* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 26.10.2016 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0