2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnä tai maissijauhoja
1 l nestettä (vesi + mausteliemikuutio)
ripaus suolaa
ripaus valkopippurijauhetta
makua ja väriä antavia aineita maun mukaan
Ruskista vehnäjauhot voissa. Anna paahtua, mutta varo pohjaan palamista. Jäähdytä rasva jauhoseosta hetki ja lisää 2/3 nesteestä mielellään kuumana. Sekoita huolellisesti tasaiseksi ja lisää loppu neste vähitellen. Hauduta kastike kypsäksi (noin 30 minuuttia) välillä sekoittaen. Jos rasvaseosta ei ole paahdettu liikaa, kastike on pehmeää ja samettimaista. Ilman kovaa paahtamista eri aineilla voidaan värjätä sekä antaa kastikkeeseen makua. Tähän tarkoitukseen sopivat mm.keitetty kahvi, paahdetut kasvikset ja punaviini. Kaikkia aineita voi käyttää maun mukaan.
Lihan ym. uunissa kypsentämisestä jäävästä liemestä saa hyvän makupohjan, joka kannattaa jäähdyttää ja laittaa yöksi jääkaappiin. Aamulla pinnasta voi kerätä pois kovan rasvan, jolloin jää vahva liemi, jonka voi pakastaa esimerkiksi kertakäyttöisiin jääpalapusseihin. Tällöin kastiketta tehdessä voi ottaa mukaan muutaman makukuution.
Voit tehdä myös vahvan valkosipulivoin. Jähmetä se jääkaapissa ja pakasta, jolloin voit lisätä nokareen vaikkapa kastikkeeseen.
Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty
26.10.2016 Webmaster