Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Blinit

blini
blini ruokaohjeita blini ruokaohjeita blini ruokaohjeita

4,5 dl jauhoja (puolet vehnä- ja puolet tattarijauhoja)

1 tl sokeria

7,5 dl maitoa

25 g (0,5 pkt) hiivaa

3 munaa

1 dl kermaa

suolaa

1 rkl voisulaa

Sekoita murennettu hiiva ja jauhot lämpimään maitoon. Kohota muutama tunti, kunnes seos alkaa kuplia. Jos teet taikinan edellisenä päivänä, anna kohota tunti ja laita sen jälkeen jääkaappiin maustumaan yön yli.

Erottele munan valkuainen ja keltuainen. Lisää kaikki muut aineet paitsi valkuaiset ja kerma (voit maustaa myös ripauksella rouhittua mustapippuria). Anna maustua ja kohota vielä noin tunti.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkausastian ja vatkaimen on oltava kuivia, jotta valkuaiset vaahdottuvat kunnolla. Vaahto on kovaa, kun voit varovasti kääntää astiaa vaakatasoon eikä vaahto putoa astiasta.

Lisää taikinaan kerma samalla sekoittaen. Lisää sen jälkeen valkuaisvaahto varovasti nostellen. Huolehdi, että vaahto sekoittuu taikinaan.

Paista blinit blinipannulla runsaassa voissa. Anna niiden kypsyä rauhallisesti noin puolella lämmöllä. Kun olet kääntänyt blinit, lisää päälle voisulaa.

P.S. Tarjoa blinit omassa pannussaan tai lautasella smetanan, mädin (tai kaviaarin) ja hienonnetun sipulin kera. Lisukkeena voi olla myös pieniksi kuutioituja maustekurkkuja ja punajuuria.

Lisäksi on hyvä olla rouhittua mustapippuria. Voit paistaa blinit myös paistinpannulla, jolloin taikinan tulee olla melko kovaa, jotta blinit pysyvät paistaessa riittävän paksuina.

Venäläisen keittiön erikoisuuksia on tattari. Siitä valmistetaan mm. blinit. Blinejä syödään ennen paastonaikaa ja varsinkin laskiaisena, josta alkaa neljänkymmenen päivän paasto, joka loppuu pääsiäiseen.

Blinit symboloivat aurinkoa ja jäähyväisiä talvelle.

Ruokaohjeet* Sivun alkuun

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty 30.01.2015 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä
0