Joulukinkkun harmaasuolaus
Joulukinkku vaatii noin 4-5 viikkoa aikaa, ennenkun se kelpaa valmistettavaksi. Osta se sen vuoksi jo marraskuun keskivaiheilla. Siihen aikaan on sianliha, samoin kuin kaikki muukin liha, halvimmillaan. 7-10 kiloa painavat kinkut ovat tähän tarkoitukseen sopivimmat.
Keittokirja kotia ja koulua varten (v. 1907)
Vanha, taattu resepti 1700-luvulta
Kinkulle hierotaan:
3-4 rkl suolaa
4-5 gr (g) salpietaria (nykyisin E 525)
1 rkl karvaspippuria
1 rkl maustepippuria
1 l 6 dcl (dl) siirappia
Suolavesi:
1:teen litraan vettä:
160 gr suolaa (välisuolaa).
40 gr sokeria.
3 gr salpietaria. (nykyisin E 525)
Kinkulle sirotetaan:
0,5 dcl leipäjauhelmaa.
30-40 kokonaista neilikkaa.
1 tl kanelia
1 rkl sokeria.
Kinkku hierotaan yllämainitulla seoksella, jonka peittämänä se saa olla 4 päivää; sillävälin sitä valellaan kaksi kertaa päivässä n. 5 min. kerrallaan mehulla, joka on hieromisen kautta syntynyt.
Suolavesi keitetään ja kuoritaan tarkasti ja kinkku saa siinä olla liossa 3 viikkoa, johon nuo 4 päivää luetaan. Sitä savustetaan heikosti noin 3 päivää. Iltaa ennen kuin se on keitettävä, pannaan se kiehuvaan veteen, ja kattila asetetaan 6 tunniksi pienelle tulelle, joten kinkku käy mureaksi, mutta se ei saa kiehua; sitten sitä keitetään hiljalleen 2-3 tuntia ja se jätetään liemeen jäähtymään haaleaksi, jolloin kamara joko kokonaan tahi osaksi poistetaan.
Kinkulle sirotetaan yllämainittuja aineksia ja se lämmitetään, ennenkun viedään pöytään virnain kanssa.
Ruokaresepti on vuonna 1907 painetusta keittokirjasta Keittokirja kotia ja koulua varten, Anna Olsoni
Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty
30.12.2015 Webmaster