Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Ruokavuosi

Lihalajitelma lautasella
porsaan reseptit omenoita reseptit kala

Olemme Keittokirja Sormet sopassa facebookissa

Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Artikkelit


TIMO KUOPPALA

VUODEN KIERTO NÄKYY RUOKAPÖYDÄSSÄ

Ruokapöytämme ilme ei ole samanlainen kautta vuoden. Luonto, tapaperinne ja myös lainsäädäntö vaikuttavat siihen, mitä syötäväksi tarjotaan. Vaikutuksen tekevä emäntä tai isäntä miettii ruokalistaa tehdessään, missä kohtaa vuosikiertoa mennään.

Omenan paloittelu

Talvikuukausien ruokavalio on raskaampaa kuin muina vuodenaikoina. Tuhdit liharuoat, uunipaistit ja padat sopivat talvipäivien kylmyyteen; myös poro on omiaan tälle ajalle. Palanpainikkeeksi saa nykyään muun ohella hyviä tummia talvioluita myös ruokakaupoista.

Raskaan liharuoan kevennykseksi sopii made, joka on parhaimmillaan tammi helmikuussa. Itäisestä ruokaperinteestä voi lainata blinit, joiden kanssa sopii tarjota mätiä. Hummereita ja ostereita on tähän aikaan parhaiten tarjolla. Kaupoissa on runsaasti ulkomaisia hedelmiä mm. päärynöitä.

Pääsiäisen aikaan kannattaa nauttia muuten Suomessa liian vähän käytettyä lammasta. Munaruoat, mämmi ja helppotekoinen pasha kuuluvat pääsiäiseen.

Kevätkaudella ruokavalio kevenee. Tarjolla on kalaa, merilohta, ahventa ja kuhaa. Lisäksi korvasienten ystävien aika on toukokuussa. Ensimmäiset kotimaiset varhaisvihannekset sekä ulkomailta tulevat kirsikat saapuvat kauppoihin.

Kesä tarjoaa paljon kevyitä kasvisruokia, grilliherkkuja ja tuoreita marjoja. Ravustus alkaa heinäkuun lopulla, jolloin viimeistään on maistettu uusia perunoita ja kauppoihin tullutta tuoretta silliä. Sorsastusaika elokuussa antaa aihetta riistalintujen kokeilemiseen.

Syksy on silakan ja muun pikkukalan aikaa. Muikun ja siian mäti on tuoretta ja riistakausi jatkuu. Oman värinsä antavat metsäsienet ja kotimaiset hedelmät.

Myöhäissyksyllä pöytä taas tuhdintuu. Tulee hirviaika, martinhanhi ja vihdoin ruokavuoden huippukohta joulu.

Kausiruokien synty pohjautuu luontoon sekä jonkin verran uskontoon ja perinteisiin, mutta sitä säätelevät myös metsästys ja kalastuslait.

TALVIRUOAT (tammi , helmi ja maaliskuu)

1. Mäti
Mateen mätiä tarjotaan kutuajan loppupuolella (parasta tammi- helmikuussa). Sitä ei ole hyvä varastoida kahta päivää kauempaa. Järvimateen mädin pakastaminen varmistaa, ettei siinä ole lapamatoja.

Mätiä

Mateen mädin säilytys:
Mäti säilytetään omassa pussissaan. Verisuonista vedetään veri varovasti pois veitsellä kevyesti painaen. Mätipussit laitetaan pyyheliinan päälle jäärouheeseen. Kun mätipussia tässä painetaan varovasti, tulee mäti pois pussista. Jos mätipussit on pakastettu, ne on sulatettava hitaasti.

Mädin kanssa tarjottavia lisäkkeitä: erittäin hienojakoinen sipuli, smetana, blinit tai paahtoleipä.

2. Laskiaisen aikaan tarjotaan sianliharuokia, kuten siansorkkia ja paistia.
3. Ostereita ja hummereita on alkuvuodesta parhaiten saatavissa ulkomailta.
4. Erilaiset ulkomaiset hedelmät, kuten päärynät ja omenat.
5. Runebergin päivä 5. helmikuuta
6. Maaliskuun lopulla tai huhtikuun alussa tulevat ajankohtaisiksi pääsiäisruoat. Pääsiäisen aikaan tyypillistä tarjottavaa ovat lammas, broileri, mämmi, kananmunat ja erilaiset pääsiäisleivonnaiset.
7. Poro ja muu riista

KEVÄTRUOAT (huhti toukokuu)

1. Merilohi, ahven, kuha, säynävä, hauki, lahna ja silakka
2. Lampaanpaisti, joka tarjotaan palvattuna, savustettuna tai paistettuna. Lammas on myös pääsiäisajan ruokaa.
3. Korvasienet
4. Ulkomaiset kirsikat ja mansikat
5. Kotimaiset varhaiskasvikset
6. Perinteisesti toukokuuhun tai aivan kesäkuun alkuun sijoittuvat vappuruoat, äitienpäiväruoat sekä ylioppilasjuhlat.

Kurpitsa puutarhassa

Keväällä kasvukausi on alkamassa. Kun aloitat yrttien, vihannesten tai muiden kasvatuksen nyt, saat kesän mittaan tuoretta ...
Lue lisää puutarhasta

KESÄRUOAT (kesä , heinä ja elokuu)

1. Kesäisin tarjoillaan lohta eri muodoissa.
2. Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta kello 00.00.
3. Kesäisiä ruokia ovat myös sienet, kuten korvasienet, keltavahverot sekä erilaiset metsäsienet.
4. Hyvää tarjottavaa ovat uudet perunat, tuoreet kasvikset sekä erilaiset marjat (esim. mansikat, mustikat ja lakat) sekä vesimelonit ja persikat.
5. Heinä elokuun vaihteessa ruokapöydässä maistuvat erilaiset sillit.
6. Sorsastuskausi alkaa 20. elokuuta.

SYYSRUOAT (syys lokakuu)

1. Syksyyn kuuluvat silakka, muikku, säynävä, kampela, kuha, lahna sekä nahkiaiset, ankeriaat ja muikun ja siian mäti.
2. Hedelmistä ajankohtaisia ovat omenat, päärynät ja luumut, mutta myöskään sieniä ei sovi unohtaa.

Myöhäissyksy ja jouluruoat (marras joulukuu)
1. Myöhäissyksyn ruokiin kuuluu erilainen pienriista sekä hirvi, jonka metsästysaika on 15.10 1.2.
2. Marraskuun 10. on martinpäivä, jolloin ruokapöytään kuuluu hanhi.
3. Joulun aikaan tarjoillaan lipeäkalaa, kinkkua, kalkkunaa ym. jouluisia herkkuja.
4. Muita myöhäissyksyn ja joulun ajan ruokia ovat erilaiset sianliharuoat, sianpää, mateen mäti sekä tuontihedelmät.

KAUSITTAISET VAIHTELUT

Ruokia valmistumassa hellalla

1. Tammikuu
Kala: made sekä sen mäti, kilohaili ja silakka
Liha: porsaanliha, poro, hirvi, riekko, jänis ja peura
Marjat ja hedelmät: Ulkomaiset hedelmät ja kasvikset

2. Helmikuu
Kala: made sekä sen mäti ja lohi
Liha: riekko, jänis ja poro
Laskiaisruoat: hernekeitto, porsaansorkat ja laskiaispullat
Runebergin päivä 5.2: Runebergin tortut
Marjat ja hedelmät: Ulkomaiset hedelmät ja kasvikset

3. Maaliskuu
Kala: made sekä sen mäti
Liha: riekko, jänis, poro ja lammas
Pääsiäisruoat: lampaanpaisti, broileriruoat, kananmunat, mämmi, pasha, baba, pinaattikeitto, kulitsa ja kananpoika
Marjat ja hedelmät: Kotimaiset varhaiskasvikset sekä ulkomaiset hedelmät ja kasvikset

4. Huhtikuu
Kala: kotimaiset kalat kuten ahven, hauki, kuha, lahna, lohi, silakka ja säynävä
Liha: lammas ja broileri
Pääsiäisruoat: ks. maaliskuu
Vihannekset ja kasvikset: Kotimaiset varhaiskasvikset ja ulkomaiset uudet perunat
Vappuvalmistelut ja ruoat kuten munkit, tippaleivät ja sima

5. Toukokuu
Kala: kotimaiset kalat (ks. huhtikuu)
Liha: vasikka ja broileri
Sienet: Korvasienet
Vihannekset ja kasvikset: Kotimaiset varhaiskasvikset ja ulkomaiset uudet perunat
Marjat ja hedelmät: ulkomaiset mansikat ja kirsikat
Vappuruoat, äitienpäiväruoat, ylioppilasjuhlat sekä koulujen päättäjäiset.

6. Kesäkuu
Kala: ahven, lahna, siika ja hauki
Liha: vähärasvaiset lihalajit
Vihannekset ja kasvikset: Kotimaiset varhaiskasvikset ja vihannekset
Sienet: Korvasienet
Marjat ja hedelmät: kotimaiset mansikat, kirsikat ja vadelmat

7. Heinäkuu
Kala: kampela, kuha, turska ja ravut
Liha: vähärasvaiset lihalajit
Sienet: Keltasienet
Vihannekset ja kasvikset: Kotimaiset kasvikset ja vihannekset
Marjat ja hedelmät: kotimaiset

8. Elokuu
Kala: kampela, turska, silli, ankerias ja ravut
Liha: sorsanmetsästys alkaa sisävesistöissä 20. elokuuta
Sienet: mm. tatit ja haperot
Marjat ja hedelmät sekä aikaiset omenalajikkeet

9. Syyskuu
Kala: kampela, ankerias, muikku, silakka, siika, kuha, säynävä, turska, nahkiainen ja ravut
Liha: riekko, jänis ja sorsa (15.9 alkaa pienriistan metsästyskausi )
Marjat ja hedelmät: Omenat, luumut sekä puutarha ja metsämarjat

10. Lokakuu
Kala: kampela, kuha, lahna, lohi, säynävä, nahkiainen, silakka, turska, ravut, siika+ mäti ja muikku + mäti
Liha: sisäelimet, hirvi (metsästys alkaa 15.10), pienriista ja sorsa
Marjat ja hedelmät: puolukka, karpalo ja pihlajanmarja
Vihannekset ja kasvikset: Kotimaiset kasvikset esim. kaali ja maa artisokka

11. Marraskuu
Kala: kampela, kuha, lahna, lohi, säynävä, nahkiainen, silakka, turska, siika+ mäti ja muikku + mäti sekä
lipeäkala
Liha: sisäelimet, hirvi, pienriista, peura, kalkkuna, hanhi, ankka, sorsa ja veriruoat
Marjat ja hedelmät: puolukka ja karpalo
Vihannekset ja kasvikset: kaali, maa artisokka ja kastanjat

12. Joulukuu
Kala: kampela, kuha, lohi, made, silakka, silli ja lipeäkala
Liha: kalkkuna, hanhi, ankka, hirvi, sianliha ja pienriista
Marjat ja hedelmät: ulkomaiset hedelmät kuten omenat ja mandariinit





* Sivun alkuun

Tietosuojakäytäntö

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty: 1.9.16 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä