Keittokirja sormet sopassa
Etusivu  |   Lukijalle |   Perustietoa  |   Sopassa  |   Helppoa |   Ajan kanssa  |   Ystäville  |   Juhlaan  

Pääsiäinen ja sen ruokaperinne

Pääsiäinen ja sen ruokaperinne
P Pääsiäisen ruokia salaatti

Pääsiäistä vietetään Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemisen muistoksi.

Juhla-aika jakaantuu kahteen osaan. Ennen pääsiäistä vietetään paastoa, jonka aikana mm. muistellaan Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa.
Pääsiäistä edeltävää viikkoa kutsutaan kärsimysviikoksi tai hiljaiseksi viikoksi. Se huipentuu pitkäperjantaihin eli Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivään. Varsinainen pääsiäinen alkaa pääsiäissunnuntaista ja sitä seuraa toinen pääsiäispäivä. Kristuksen ylösnousemus on kristillisen uskon ydin ja pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla.

Pääsiäisestä alkaa riemuviikko, jolloin juhlitaan Kristuksen ylösnousemusta.

Pääsiäiseen liittyy useita keväisen heräävän luonnon vertauskuvia. Näitä ovat mm. narsissit, rairuoho ja pääsiäistiput.

Juutalaiset viettävät pääsiäistä Mooseksen aikaisen Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Siitä tulee myös sana pääsiäinen. Juutalaistne juhlan nimi on pesah ja siihen liittyvä happamattoman leivän juhla. Pesahin ajankohta määräytyy juutalaisen kalenterin mukaan.

Pääsiäispöytään kuuluvat mm. lammasruoat ja kananmunat. Kananmuna on vanha hedelmällisyyden vertauskuva ja kristillisessä perinteessä ylösnousemuksen vertauskuva. Muita pääsiäisen ruokia ovat esim. broileriruoat, mämmi, pasha ja rahkatortut.


Pääsiäiskortti
Wanhanajan pääsiäiskortti
Ilahduta ystävääsi vanhanajan kortilla, johon voit kirjoittaa oman tervehdyksesi. Valitse mieleisesi kortti ja kirjoita tervehdyksesi ennen kortin lähettämistä... Lue lisää


lammasruoka  

AMBROSIUKSEN LAMMAS
Anna lihan marinoitua noin vuorokausi. Kuivaa paistin pinta ennen paistamista ja hiero siihen 0,5 tl mustapippuria ja 0,5 tl suolaa. Laita lammas paistopussiin ja...
Lue lisää


lammaspata  

Lammaspata
Kuutioi liha ja ruskista kevyesti pieninä erinä padassa. Lisää suola, pippuri, paprikajauhe ja puristettu valkosipulinkynsi. Lisää tomaattimurska,...
Lue lisää


Paprikasuikaleita  

BROILERIA UNKARILAISEEN TAPAAN
Paloittele broileri. Jauhota palaset vehnäjauho paprika jauheseoksessa ja ruskista ne pannulla. Valmista kanaliemestä ja valkoviinistä...
Lue lisää


paasiainen  

APRIKOOSIBROILERI
Liota aprikooseja muutama tunti runsaassa vedessä. Kuori ja hienonna sipulit, valkosipuli ja inkivääri. Suikaloi broileri. Ruskista ainekset kevyesti...
Lue lisää


broileri ruokaohje  

Paistettu broileri
Sulata broileri huoneenlämmössä (noin 2 tuntia). Laita broileri paistopussiin. Tee mausteseos suolasta, valkopippurista, currysta, paprikasta,...
Lue lisää


Rahkapiirakoita  

RAHKAPIIRAKKA
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, kananmuna ja sokeri. Lisää osa vehnä ja grahamjauhoista, kaurahiutaleet ja...
Lue lisää


paasiainen  

PASHA
Sekoita keltuaiset ja sokeri kattilassa vaaleaksi seokseksi. Lisää rahka, voi, kerma, vaniljatanko ja raastettu sitruunan kuori. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi koko...
Lue lisää


paasiainen  

PääRYNäPIIRAS, HEDELMäPIIRAS
Piirakan ohje on tullut ranskasta. Piirakka on melko isotöinen, mutta maistaessasi ymmärrät vaivannäön syyn. Jos...
Lue lisää


paasiainen  

MÄMMI
Kiehauta 1,5 l vettä. Kun vesi on kiehahtanut, siirrä kattila pois levyltä. Sekoita joukkoon mallasjauhot ja niin paljon ruisjauhoja, että seoksesta tulee...
Lue lisää


Olemme Keittokirja Sormet sopassa facebookissa

Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Ruokaohjeet




* Sivun alkuun

Tietosuojakäytäntö

Keittokirja Sormet sopassa
Päivitetty: 19.3.16 Webmaster
 

Kokko-Kokki Oy
Hannatar-julkaisujärjestelmä