Suomalaisen jouluruokailuun liittyy vuosisatainen historia. Tarjottavaksi varattiin jo syksyllä parasta, mitä talo pystyi tarjoamaan.
Keskiajalla joulupöydässä löytyi nimenomaan kokonaisista ohrasuurimoista haudutettu puuro, joka myöhemmin vaihtui riisipuuroksi. Puuron valmistuksessa käytetään kahta tapaa. Itä-Suomessa puuro haudutetaan uunissa ja Länsi-Suomessa se keitettiin. Puuron päälle mausteeksi voi laittaa maitoa, kanelia ja sokeria tai tarjota sekahedelmäkeiton kanssa.
Keskiajalla tarjottiin naurislaatikkoa, makkaroita, joululeipää, erilaisia piirakoita ja kotijuustot juhlistivat joulupöytää.
Laatikkoruoat ovat tulleet maahamme Ruotsista. Mutta on suomalaisillakin ollut lanttulaatikko, joka nousi joulun juhlaruuaksi ja Hämeestä on tullut Imelletty perunalaatikkoa,
Joululeipä on vanhaa perua ja säätyläisperheissä siitä kehitettiin makea joululimppu rusinoineen. Jouluvehnäsen leipomiseen liittyi perinne. että kun emäntä painoi taikinaan kämmensyrjällä ristin ja siunasi leipomuksen, niin ristin tekemisellä oli toinenkin tarkoitus. Kun risti taikinan kohottua oli hävinnyt , oli taikina valmis leivottavaksi
| |
| MUHEVA OHRAUUNIPUURO
Sekoita aineet huolellisesti voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 180 asteessa noin 3 tuntia. Jos käytät rikottuja ohrasuurimoita, puuro kypsyy noin 2...
Lue lisää
|
| |
| RIISIPUURO
Sekoita riisit, vesi ja suola kattilassa. Kiehauta ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Halutessasi voit lisätä puuroon...
Lue lisää
|
| |
| SEKAHEDELMäKEITTO
Huuhdo sekahedelmät huolellisesti ja liota niitä yön yli kylmässä sokerilla maustetussa vedessä. Lisää kanelipala. Keitä...
Lue lisää
|
| |
| LASIMESTARINSILLI
Perkaa silli, mutta älä fileoi. Liota kaloja yön yli. Leikkaa sillit 2-3 cm:n levyisiksi paloiksi. Vatsanahan ohuen reunan voit leikata pois. Lado palat...
Lue lisää
|
| |
| GRAAVISIIKA
Fileoi kala, mutta älä poista nahkaa. Aseta file vuokaan voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileen pinnalle suola, sokeri, pippuri ja...
Lue lisää
|
| |
| GRAAVILOHI ELI TUORESUOLATTUA
Fileoi kala, mutta älä poista nahkaa. Aseta file vuokaan voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileen pinnalle suola,...
Lue lisää
|
| |
| SIENISALAATTI
Liota sienistä liika suola pois (tarvittaessa ryöppää). Hienonna sienet ja sipuli. Vaahdota kerma ja
sekoita se sienten ja sipulien joukkoon. Mausta...
Lue lisää
|
| |
| MARINOIDUT HERKKUSIENET
Kostuta herkkusienet kylmällä vedellä ja kieritä vehnäjauhoissa. pese jauhot pois kylmällä vedellä ja kuivaa sienet....
Lue lisää
|
| |
| ROUHEINEN JOULULIMPPU
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää piimä, suola, sokeri, pomeranssinkuoret, osa jauhoista ja vehnärouhe. Alusta taikina...
Lue lisää
|
| |
| JOULUKINKKU
Jos kinkkua ei paisteta heti, se on hyvä ottaa pois suljetusta pussista ja laittaa astiassa kylmään. Valmiiksi suolatun kinkun voi kypsentää...
Lue lisää
|
| |
| PAISTETTU KALKKUNA
Kuivaa kalkkuna ja laita se paistopussiin. Säilytä sydän, maksa ja kivipiiras, jotka voit kypsentää samalla. Voit täyttää...
Lue lisää
|
| |
| PORKKANALAATIKKO
Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat vedessä. Ota keitinliemi talteen ja soseuta kypsät porkkanat. Lisää keitinliemeen riisit ja keitä 10...
Lue lisää
|
| |
| LANTTULAATIKKO
Keitä kuoritut ja pilkotut lantut pehmeiksi. Säästä keitinliemi. Soseuta vihannekset. Mittaa keitinliemestä 2 dl ja laita korppujauhot siihen...
Lue lisää
|
| |
| IMELLETTY PERUNALAATIKKO
Keitä perunat kuorineen kypsiksi ja kuori ne kuumina. Hienonna perunat. kun soseutetut perunat ovat kädenlämpöisiä, lisää...
Lue lisää
|
| |
| MAKSALAATIKKO
Laita riisit kiehuvaan vesi-maitoseokseen ja keitä välillä sekoittaen puuroksi (noin puoli tuntia).
Ruskista hienonnettu sipuli voissa. Sekoita...
Lue lisää
|
| |
| KARDEMUMMAKAKKU
Voitele vuoka ja leivitä manteli tai pähkinärouheella ja vehnäleseillä. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma tai raastettu sitruunan kuori...
Lue lisää
|
| |
| KANELIPÄÄRYNÄT
Laita kattilaan vesi, sokeri, sitruunamehu ja kanelitanko ja keitä ainakin 10 minuuttia. Kuori päärynät, mutta jätä kanta...
Lue lisää
|
| |
| UUNIJUUSTO
Vatkaa veteen maitojauhe, kananmunat ja mausteet. Voitele uunivuoka ja kaada seos siihen. Laita hyytymään noin puoleksi tunniksi 180 asteiseen uuniin. Tarjoile...
Lue lisää
|
| |
| PIIMäJUUSTO
Kuumenna maito kiehuvaksi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita välillä, jottei se pala pohjaan. Sekoita massa valkuaisista, piimästä ja suolasta....
Lue lisää
|
| |
| JUOKSUTINJUUSTO
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää sekoittaen juustonjuoksutin ja suola. Anna seoksen juoksettua lämpimässä noin 30...
Lue lisää
|
| |
| Sinappi
Vaikka sinappia käytetään usein lähinnä pöytämausteena, se on loistava yleismauste. Sinappi sopii hyvin ruoanlaittoon, sillä se antaa...
Lue lisää
|